Történet

A kezdet...

Ki gondolta volna, hogy ekkora klub lesz a hétvégi motorozásokból? Minden hétvégén összeverődött a kis csapat Pilisvörösvárról, Solymárról és a környékről, elmentünk elpöfögni az aznapi benzinadagot. Bejártuk a környéket, azután a környék környékét is, és ráéreztünk a csapattal motorozás varázsára. Majd a 2000. év egy késő őszi túráján felmerült az ötlet, hogy tegyük hivatalossá a mi kis csapatunkat, és megszületett a motoros klubunk. A Pilisi Sólymok Motoros Klub!

Itt van 3 kép a nevezetes túráról:

Ezúton is szeretném üdvözölni a rend éber őreit, akik igazoltattak minket, mert vagy nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni, hogy a hiányosságokat egymás papírjainak kölcsönadogatásával pótoltuk. És annak is örülhetünk, hogy nem kerültek elő a szondák... Ezért, ha netán felismerné magát valamelyikük a fényképen, jelentkezzen, és vendégül látjuk a klubunkban egy sörre!

Most már hivatalosan is klub vagyunk. Így könnyebb megszervezni a motoros túrákat, és a motor nélküli ivó-túrákat.

Túl vagyunk 9 motoros találkozó megrendezésén kevesebb-több-mégtöbb-kicsitkevesebb-mégtöbb-kicsitkevesebb sikerrel. És volt 10. is! Jubileumi! És 11. is, és remélem sok lesz még!

Barátkozunk, túrázgatunk, bulizgatunk ahogy az egy motoroshoz illik.

A galériában van jó néhány kép és video, amelyeken keresztül betekintést nyerhettek klubunk életébe.

Mivel a nevünk Pilisi Sólymok Motoros Klub, és nem MC. A belső szabályzatunk sem az MC-k mintájára készült, és tagjaink is "csak" hagyományos polgárok, akik szivvel-lélekkel motoroznak. Elindultunk egy úton, amikor a végére értünk, megálltunk, ettünk-ittunk, majd hazarobogtunk. Azóta gyakran elindulunk különböző utakon, és végül mindig hazatalálunk. Büszkék vagyunk a nevünkre, az emblémánkra és a zászlónkra, amelyek összetartozásunkat jelképezik. Nem csapódunk senkihez, és a függetlenségünket meg kívánjuk őrizni, rendezvényeinken pedig szívesen látunk mindenkit, colortól, motortól és hovatartozásától függetlenül.

Néhány szó a nevünkről, jelképeinkről, emblémánkról….

Mint már azt a bevezetőben említettük klubunk tagjai főként Pilisvörösvárról, Pilisszántó, Piliscsaba, Pilisborosjenő, Dorog,  Solymárról  és a környező településekről származnak. Vagyis majdnem mindenki itt lakik a Pilis hegy környékén ill. a Pilis hegységben vagy a közvetlen közelségében. A tagok és később a klub alapításának törzshelye, majd maga klub is egy solymári vendéglátó ipari egységben volt található. Nem messze attól a várromtól, amit a szájhagyomány Mátyás király vadászkastélyának ill. maradványainak tartott. A település főleg királyi szolgálók, solymászok és vadászok lakóhelye volt, a vár pedig elsősorban vadászkastélyként működött ebben az időben. Vagyis kézenfekvő volt a Pilis hegység és a Sólyom kötődése egymáshoz ill. a kapcsolat a klub tagjaihoz, amely később egyértelmű jelképévé lett a klubunknak. Az emblémánkon használt jelkép a Sólyom amely a sólyomalakú ( latinul:Falconiformes) madarak osztályába tartozik. Pontosabban a Vándorsólyom ( latinul: Falco Peregrinus)

A vándorsólyom tartós, gyakran élethosszig tartó párkapcsolatban él, vagyis ideális jelképe lehet egy hosszantartó, igazi barátságnak. Legkedveltebb költőterületei közé tartozik a Bükk, a Zemplén, ezen felül a Dunakanyar és tágabb térsége: a Pilis, a Börzsöny és a Gerecse. 

A sólymot a magyarok Isten és a Nap madarának, nemzeti azonosságuk legalapvetőbb szimbólumának tekintették. A hunok és a magyarok számára az Ég Ura jelentésének misztériumát a mitikus sárkány jelkép mellett az élővilágból a sólyom fejezte ki a leghatásosabban.

A mágusok (magyarok) szent állata a kerecsensólyom volt, de a későbbi időkben a here hunok szent madarát, a turult is egyenrangúnak tekintették a kerecsennel, a két madárfogalom egybeolvadt. „.. a solymárok ünnepén, amelyet a régi nyelvben karácsonynak (kerecseny) neveznek” – „sok nép viszi oda madarait, amit a mágusok megáldottak”. A táltoshitet elpusztítani akaró inkvizíció peranyagaiból tudjuk, hogy „ … karácsonykor a lakosság a táltosok vezetésével a ’fiatal sólymokat avatja’ …”.

A Sólyom szeme a Nap szeme, mely minden dolgot megvilágít. Legmagasabb énünk visszatükröződéseként ő a mindent látás, a mindent tudás és minden létezés. Az élet és a szent utak védelmezője, az ihletről gondoskodó lény. Azt üzeni, hogy tiszta látással minden dimenzión keresztül a dolgok lényegébe láthatunk.

A klubházunk: A Sólyomfészek